Produkty, które należy ograniczyć lub których nie powinien jeść twój pies
L.p. | Rodzaj, nazwa produktu | Opis produktu | Objawy | Postępowanie |
1. | Jajka | Doskonałym źródłem białka są gotowane jajka natomiast surowe białko jaja zawiera awidynę - substancje niszcząca biotyne, dlatego nie można ich podawać zbyt często (1-2 jajka raz w tygodniu w zupełności wystarczą). Biotyna to jedna z grupy witamin B, niezbędna do wzrostu i zdrowia psiej sierści | Symptomy niedoboru biotyny to linienie, osłabienie, opóźnienie wzrostu, deformacje szkieletu | Jajka mogą również uczulać. |
2. | Cebula i cebulowe | Może doprowadzić do zniszczenia czerwonych krwinek i w konsekwencji anemii u, psów, koni, bydła i owiec. Dwa plasterki cebuli tygodniowo, surowej lub ugotowanej, już powoduje zniszczenie hemoglobiny, w takiej ilości, że zaburza dostarczanie odpowiedniej ilości tlenu, do prawidłowego funkcjonowania organizmu psa | Symptomy zatrucia cebula to spadek wagi, nadmierne dyszenie, przyspieszone bicie serca, depresja, osłabienie, bladniecie błon śluzowych. Produkty rozpadu krwinek powodują zmienione zabarwienie moczu psa (od czerwonawej do ciemnego brązu). | W przypadku stwierdzenia tych objawów należy koniecznie zgłosić się weterynarza. Jako pierwsza pomoc można wywołać u psa wymioty podając stężony roztwór soli kuchennej w proporcjach 6 łyżeczek soli na szklankę ciepłej wody. |
3. | Czekolada | Zawiera ona toksyczna dla psów theobromine, Theobromina występuje w kakao, coli, herbacie, czekoladzie, przy czym jej zawartość jest różna. . Tempo metabolizowania teobrominy przez psy i konie jest znacznie wolniejsze od innych zwierząt.
Dawki toksyczne dla psa to 100 - 150 mg teobrominy na kilogram wagi psa. - dla psa o wadze 22 kg - czekolada mleczna zawiera około 154 mg teobrominy na 100 g i dawka toksyczna to około 1,4 kg czekolady. - dla psa o wadze 22 kg - czekolada ciemna zawiera około 530 mg teobrominy na 100 g i dawka toksyczna to około 430 gramów czekolady. - dla psa o wadze 22 kg - czekolada 99% lub czekolada gorzka zawiera około 1400 mg teobrominy na 100 g i dawka toksyczna to około 120 - 140 gramów czekolady. | Przy zatruciu teobrominą obserwujemy w początkowej fazie znacznie zwiększone oddawanie moczu a następnie wymioty i biegunkę. W późniejszym okresie zaburzenia rytmu serca. , nadaktywność, napady drgawek (jak przy padaczce Przy dużym zatruciu śmierć może nastąpić w ciągu 24 godzin. | należy psa zawieźć jak najszybciej do weterynarza. Zatrucie takie może okazać sie okazać śmiertelne! Aby zapobiec takim wypadkom trzymaj czekoladę w niedostępnych dla psa miejscach, należy też informować dzieci, że czekolada może zbić psa, by nie dzieliły się nią z psem. Nie dając psom przysmaków o smaku czekolady nieprzyzwyczajany psa do tego smaku zmniejszamy ryzyko zjedzenia przez psa znalezionej czekolady |
4. | Owoce cytrusowe | Niektóre źródła donoszą o toksycznym działaniu cytrusów na zwierzęta, a zwłaszcza soku z tych owoców, który w dużej ilości miałby powodować u psów spadek ciśnienia krwi, hipotermię i zapaść, czasami mogą powodować alergię. | ||
5. | Pestki i pestkowe | W przypadku zjedzenia przez psa nieuszkodzonych pestek wiśni lub czereśni, zostaną one wydalone w postaci nienaruszonej i nie wyrządzą zwierzęciu szkody, natomiast w pękniętych lub rozgryzionych pestkach dochodzi do hydrolizy, w wyniku której uwalnia się szkodliwy cyjanowodór. Objawami zatrucia mogą być: niepokój, dyszenie, utrata przytomności, drgawki, zapaść, zatrzymanie oddychania i akcji serca. Rozgryzione pestki stanowią ponadto zagrożenie innego typu, a mianowicie ich ostre odłamki łatwo uszkadzają ścianki układu pokarmowego. Większe pestki, na przykład brzoskwini, połknięte w całości mogą z kolei powodować niedrożność jelit. | W przypadku gdy istnieje podejrzenie, że pies mógł zjeść gorzkie migdały lub większą ilość owoców pestkowych, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem weterynarii, który zadecyduje o dalszym postępowaniu. W ramach pierwszej pomocy można wywołać u psa wymioty podając mu stężony roztwór soli kuchennej (6-8 łyżeczek na szklankę ciepłej wody), a następnie roztwór glukozy (4-5 łyżeczek glukozy na szklankę wody) w celu zneutralizowania pozostałej w żołądku amigdaliny (uwalniany cyjanowodór tworzy z glukozą nieszkodliwy dla organizmu psa związek - cyjanohydrynę). | |
6. | Rodzynki i winogrona | Są trujące są dla psów ze względu na dużą zawartość w nich cukrów prostych, które nie są wchłaniane przez przewód pokarmowy psa. | Pierwsze objawy pojawiają się zazwyczaj w ciągu 6 godzin od zjedzenia rodzynek. Pies zaczyna wymiotować, nie chce jeść, jest apatyczny, wykazuje objawy bolesności brzucha, pojawia się biegunka. W wymiocinach i w kale można często znaleźć częściowo strawione rodzynki. W ciągu 24-72 godzin rozwija się ostra niewydolność nerek. Najczęściej w pierwszej fazie zwierzę oddaje mocz częściej i w większych ilościach, a następnie coraz rzadziej, aż w końcu dochodzi do anurii, czyli bezmoczu. | |
7. | Przyprawy | Psy nie mogą dostawać ostrych dodatków, jak papryka, pieprz, gałka muszkatołowa itp. | Dłuższe podawanie takich dodatków doprowadza do podrażnienia nerek i ich schorzeń | Generalnie zakaz używania wszelkich przypraw, poza lekkim soleniem |
8. | Domowe rośliny(filodendron, 1.monstera, skrzydłokwiat, anturium,
2. szeflera, kroton, poinsecja) | Rośliny te zawierają szkodliwe nie rozpuszczalne w wodzie szczawiany wapnia | Powodują zaburzenia żołądkowo - jelitowe, pieczenie, łzawienie , zapalenie spojówek | Należy szybko spłukać błony śluzowe dużą ilością wody. Przy połknięciu większej ilości należy spowodować wymioty podając zwierzęciu roztwór nasycony soli do picia i jak najszybciej dostarczyć psa do lecznicy. |
9. | Surowe morskie ryby | Zawierają trimetyloamine, która wiąże obecne w pożywieniu żelazo w postać nieprzyswajalną,. | Może spowodować bardzo ciężką anemie i zmianę barwy sierści | Gotowanie ryb zabezpiecza przed niekorzystnym działaniem trimetyloaminy |
10. | Karma dla kotów | Częste podawanie jej psom grozi przebiałczeniem. | ||
11. | Kości | Kości gotowane są miękkie zwierze należycie je rozdrabnia ale one w przewodzie pokarmowym sie komasują tworzy sie cos podobnego do pumeksu. Taki kamień doskonale zapycha jelito i drażni śluzówki - schorzenie nazywa sie koprostaza | Kości duża ilość prowadzi do zaparć. Kości takie jak kręgi kręgosłupów drobiowych są najczęściej spotykaną przyczyną zadławień lub niedrożności jelit. | Kości a przede wszystkim gryzienie w wieku rozwojowym może być przyczyna wady zgryzu. Kości gotowane poza tym nie maja żadnych wartości odżywczych Długi najczęściej proces obróbki termicznej inaktywuje większość mikro i makroelementow i substancji witaminowych czyli jest to tylko źródło suchej masy. |
Ponadto należy pamiętać, aby nie podawać swoim pupilom spleśniałego, zepsutego i nieświeżego jedzenia, grzybów, i alkoholu.
Opracowano na podstawie:
N, Dziekan i M. Wiechetek, Zatrucia czekoladą u psów i kotów", ŻWnr1/2004