MIKROELEMENTY - Skutki niedoborów poszczególnych minerałów i pierwiastków




Zawartość odpowiedniej ilości minerałów i pierwiastków w żywieniu zwierząt ma ogromne znaczenie. Każdy pierwiastek zaliczany do niezbędnych składników mineralnych pełni w organizmie określoną funkcję. Niedobór jak również nadmiar tych elementów w organizmie może prowadzić do poważnych konsekwencji.

 

Lp.

Mikroelement

Niedobór

Występowanie

1

Witamina A

• brak adaptacji oka do widzenia w ciemności (tzw. nocną ślepotę)
• rozmiękczanie rogówki
• choroby błon śluzowych oczu,
• zaburzenia przewodu pokarmowego,
• zmiany chorobowe w oskrzelach
• zmiany chorobowe w drogach rodnych
• zmiany chorobowe ze strony stawów - osteoporoza

• Śmietana
• Marchew
• Kukurydza
• Mleko tłuste
• Jaja
• Tran
• Ser
• wątroba

2

Witamina B1

• uszkodzenie tkanki nerwowej, czego następstwem może być zapalenie wielonerwowe, nerwobóle, niedowłady
• tężyczki
• brak apetytu
• wymioty
• luźne stolce
• obrzęki kończyn

• otręby pszenne
• drożdże
• mięso

3

Witamina B2

• bierze udział w procesie oddychania tkankowego
• ma związek z adaptacją do widzenia w ciemności
• jest częścią enzymów biorących udział w przemianie materii

• Mleko
• wątroba
• otręby

4

Witamina PP

• sczernienie języka
• zapalenie skóry z nadmiernym łuszczeniem się naskórka, czasami z martwicą
• zaczerwieniony, popękany i bolesny język
• koncentracji i kojarzenia, pies jest nerwowy, nadmiernie pobudzony

• Mięso
• wątroba

5

Witamina H

• zaburzenia owłosienia
• zły stan pazurów
• skóra łatwo ulega stanom zapalnym, głównie w miejscach słabo owłosionych widoczne jest to w okolicy pachwin i pach
• spadek ciężaru ciała
• bóle mięśniowe
• okresowe kulawizny

• jaja kurze (żółtko)
• drożdże piwne
• pomidory
• wątroba
• nerki

6

Kwas pantotenowy

• zaburzenia w wytwarzaniu barwnika włosów
• zaburzenia neurologiczne
• biegunka
• wzmożona pobudliwość i nerwowość
• przyspieszony oddech i tętno
• zahamowanie wzrostu
• choroby skóry

• Jaja
• Otręby
• Drożdże
• wątroba

7

Kwas foliowy

• nieżyty przewodu pokarmowego
• długotrwałe luźne stolce
• niedokrwistość
• anemia
• uszkodzenie płodu

• reguluje procesy metaboliczne

• Mięso kurcząt
• Płatki owsiane
• Płatki kukurydziane
• Pietruszka

8

Witamina B12

• anemia złośliwa
• cherlawość
• zaburzenia metaboliczne, wchłanianie tłuszczy i węglowodanów
• zaburzenia w układzie nerwowym

• jaja
• ryby
• wątroba wołowa lub cielęca
• mięso

9

Cholina

• stłuszczenie wątroby
• później marskość wątroby
• wady stawów
• spowolniony wzrost
• zaburzenia w metabolizmie tłuszczów

• Jaja kurze (żółtko)
• Zielony groszek
• Wątróbka
• Podroby
• Chude mięso

10

Inozytol

Wit. B8

• zahamowanie wzrostu
• kłopoty z laktacją karmiących samic
• zmniejszenie perystaltyki jelit

• Mięso,
• wątroba,
• mleko,
• warzywa
• jaja

11

Witamina C

• owrzodzenia i krwawienia dziąseł
• krwawienia do tkanki podskórnej i do okostnej.
• długo gojące się rany
• skłonność do wtórnych zakażeń.
• skóra przypominająca tarkę, z widocznym rogowaceniem i złuszczaniem się nabłonków
• wybroczyny podskórne

• Wątroba
• Marchew
• brokuły

12

Witamina D

• krzywica
• tężyczki

• tran
• oleje rybne
• ryby
• sery
• mleko
• wątroba
• białko jaj
• masło

13

Witamina E

• kłopoty z układem rozrodczym
• zanik jąder
• utrata ruchliwości plemników oraz zdolności do zapłodnienia

• ziarna zbóż
• żółtka jaj
• olej słonecznikowy
• ryż

14

Witamina K

• skaza krwotoczna
• krwawieniami.

• W niewielkiej ilości jest również wytwarzana przez florę bakteryjna jelit
• Kapustne

15

Witamina P

• wzrost przepuszczalności naczyń, co w konsekwencji prowadzi do krwotoczności

• Gryka
• Mięta pieprzowa

16

Witamina F

• opóźnienie i zahamowanie wzrostu
• zmiany dermatologiczne
• zwyrodnienie nerek
• dysfunkcje układu rozrodczego

• Występuje głównie w olejach roślinnych.

17

Fosfor

• zahamowania wielu procesów metabolicznych
• krzywica
• cherlactwo
• włókniste zwyrodnienie kości
• słabe uzębienie, ubytki w szkliwie
• uczestniczy w procesach przemiany materii głównie energetycznych

 

18

Wapń

• kruchość kości,
• krzywica,
• choroby metaboliczne, np. do tężyczka, której objawy to silne drgawki

 

19

Potas

• ogólne osłabienie całego organizmu
• osłabienie mięśnia sercowego. Potas jest potrzebny do prawidłowej kurczliwości mięśni
• zatrzymanie akcji serca

 

20

Sód

Chlor
• utracenie możliwości pobudzenia komórek poprzez zaniknięcie różnicy potencjałów
• utrata apetytu
• apatia
 
21 Azot • wychudzenie organizmu psa
• jeżeli niedobory utrzymujące się przez dłuższy okres czasu mogą doprowadzić nawet do marskości wątroby i martwicy.
 
22 Magnez • zaburzenia w działaniu układu nerwowego, zwiększa nerwowo- mięśniową
• pobudliwość, co wywołuje nieprzyjemne skurcze.
• silne niedobory wywołują tężyczkę i osłabiają pracę mięśnia sercowego
• przerost tarczycy
• nadmierna pobudliwość
 
23 Siarka • zaburzenie równowagi mineralnej w organizmie  
24 Cynk • powoduje zwolnienie procesów gojenia się ran.
• przy niedoborze cynku włosy i paznokcie są słabe, łamliwe,
• skóra jest w złej kondycji.
• zaburzeniu ulegają funkcjonowanie gonad i oczu.
• zaburzenia w gospodarce witam. A
• zaburzenia przemiany materii
• u szczeniąt może wystąpić wychudzenie i obojętność na bodźce zewnętrzne.
 
25 Żelazo • niedokrwistość niedobarwiana
• podatność na infekcje
• w skrajnych przypadkach śmierć
 
26 Mangan • zaburzenia wzrostu u młodych psów
• anomalie w mięśniu sercowym
• choroby mięśni
• prowadzi do utraty włosa jeśli nastąpiło przedawkowanie, również kalectwo i anemia.
 
27 Miedź • nadmiar jest toksyczny
• brak powoduje ścieńczenie tkanki zbitej kości
• powiększenie chrząstek nasadowych
 
28 Jod • zaburzenia produkcji hormonów tarczycy
• słaby wzrost
• wypadanie sierści
• zaburzenia w zachowaniu psów, nagłe ataki agresji
• przybieranie na wadze
 
29 Kobalt • niedokrwistość złośliwa
• cherlactwo
• zaburzenia w układzie nerwowym
• niedobór erytropetyny
 
30 Selen • zasadniczy minerał śladowy który współpracuje z witaminą E i jest istotnym komponentem enzymu antyoksydacyjnego. System enzymów pomaga uchronić komórki przed zniszczeniem.  

 

Opracowano na podstawie:
• Natalia Buczkowska, Wpływ makroelementów na prawidłowy rozwój zwierząt, Wiadomości Rolnicze, czerwiec 2006
• Eva Maria Bartenschlager, Zdrowe żywienie psów, Multico Oficyna Wydawnicza. Warszawa 1993
• Kazimierz Ściesiński , Hodowla psów, SGGW 2005

 





 

 



Joanna i Tomasz Brygier

lutinka@gmail.com
tel. 604-542-627

tomasz-brygier@wp.pl
tel. 0 608-083-511

95-039 Sokolniki - Las, ul. Łódzka 5
© Theogonia Black. Wszelkie prawa zastrzeżone. Projekt i wykonanie: Flat Face Studio.